Na temat spożywania białka istnieje sporo mitów – że obciąża nerki, wątrobę, że osłabia kości czy powoduje zakwaszenie organizmu. Dzisiaj trochę na temat wpływu spożycia białka na zdrowie.
✅ Białko nie uszkadza nerek
Spożywanie nawet blisko 3g białka na kilogram masy ciała nie obciąża nerek (1, 2)[1][2]. Ograniczanie spożycia białka zaleca się tylko u osób z już istniejącym uszkodzeniem nerek – wtedy warto skonsultować się ze specjalistą.
✅ Białko nie obciąża wątroby
Jedyne badania wskazujące na obciążenie wątroby przez białko pochodzą z badań na szczurach, gdzie po poście 48 godzin karmiono je dietą bardzo bogatą w białko z mleka – kazeinę – stanowiła ona 35% albo 50% energii (3)[3].
✅ Białko nie osłabia kości
Wysokie spożycie białka nie wykazało wpływu na ryzyko złamań (4, 5)[4][5], chyba że spożywano mało wapnia (6)[6] (poniżej 400mg/1000kcal) – jednak nawet wtedy wpływ był niewielki.
✅ Białko nie zakwasza organizmu
Nasz organizm bardzo dobrze kontroluje „zakwaszenie” – m. in za pomocą nerek (7)[7] czy płuc, a dieta nie wpływa na „zakwaszenie organizmu”.
Białko jest najważniejszym makroskładnikiem dla naszego zdrowia – szczególnie pod względem sylwetki. Wyższe spożycie białka zapewnia większą sytość, ułatwia odchudzanie ale także budowanie masy mięśniowej. Zaleca się spożywanie minimum 1,2g białka na kilogram masy ciała (jeżeli ważysz 100kg – minimum to 120g białka dziennie) – u osób nieaktywnych fizycznie aż do nawet 3g na kilogram – w przypadku odchudzania u osób szczupłych. Nie bójmy się białka.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10722779
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21653574
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21902856
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22127335
- https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-1-1-45
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18665794
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21170887