Glicyna – jest to bardzo ciekawy aminokwas, który dodatkowo pełni rolę neurotransmitera. Jest to aminokwas endogenny (tzn. organizm jest w stanie sam go wytworzyć), jednak dziennie zapotrzebowanie to mniej więcej 15g dziennie, a jesteśmy w stanie wytworzyć jedynie 2,5g dziennie. Niedobory glicyny mogą przekładać się na zaburzenia syntezy kolagenu czy niedobory glutationu. Jako że niewiele osób spożywa kolagen, a skupiamy się głównie na produktach mięsnych możliwe są niedobory glicyny w diecie. Glicyna znajduje się różnych źródłach białka, jednak zdecydowanie najwięcej w kolagenie (blisko 30% białka w kolagenie to glicyna). Ma ona najprostszą budowę ze wszystkich aminokwasów.
Glicyna oczywiście bierze udział w syntezie kolagenu w ciele, dodatkowo jest też jednym ze składników kreatyny (glicyna, arginina, metionina) czy glutationu (glicyna, cysteina, kwas glutaminowy). Działa także jako neurotransmiter – zarówno pobudzający jak i hamujący – wpływając na nasze odruchy, przetwarzanie sygnałów sensorycznych czy odczuwanie bólu. Dodatkowo wpływa na regulację układu odpornościowego oraz stanów zapalnych.
Zastosowanie glicyny:
✅ przede wszystkim poprawia jakość snu, przez co może mieć wpływ na funkcje kognitywne (1) oraz dodatkowo zmniejszać zmęczenie (2). Dodatkowo zmniejsza negatywne efekty niedoborów snu (3);
✅ oprócz tego może zmniejszać objawy schizofrenii (4).
W praktyce glicyna rzeczywiście bardzo mocno przyczynia się do poprawy jakości snu czy zmniejszenia czasu do zaśnięcia.
Możliwe jest także, że glicyna może wspierać regulację poziomu cukru we krwi, jednak nie jest to potwierdzone.
Glicynę zazwyczaj stosuje się w dawkach 3-5 do posiłków i/lub przed snem. Jest ona bardzo bezpieczna i praktycznie nie powoduje skutków ubocznych.
Czy ktoś z Was stosował glicynę? Macie jakieś doświadczenia? 🙂
Źródła:
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529837
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14732596