Koronawirus to powszechnie używana nazwa choroby COVID-19, wywoływanej przez wirus SARS-CoV-2 (SARS oznacza Severe Acute Respiratory Syndrome – zespół ciężkiej ostrej niewydolności oddechowej). SARS-CoV-2 to tak naprawdę jeden z 7 koronawirusów, które mogą zarażać ludzi. COVID-19 ma niższą śmiertelność w porównaniu do innych koronawirusów (około 5%, jednak ta statystyka bardzo mocno zależy od współwystępujących chorób – im więcej dodatkowych schorzeń, tym większa śmiertelność, od wieku – osoby starsze gorzej przechodzą infekcję, od płci – częściej chorują i gorsze objawy mają mężczyźni oraz od udzielonej pomocy medycznej – na początku epidemii, gdzie brakuje miejsc w szpitalach – śmiertelność jest większa), jednak ma bardzo dużą zaraźliwość – R0 – współczynnik reprodukcji, czyli ile osób zaraża osoba chora – wynosi od mniej więcej 2 do 3 – co oznacza, że jedna osoba chora zaraża 2-3 osoby zdrowe (chociaż tutaj też statystyki mocno się między sobą różnią). Przy tak wysokim R0 trudno jest opanować rozwój wirusa jeżeli nie wprowadzi się odpowiednich środków (higiena, kwarantanna). Sezonowa grypa ma R0 na poziomie 1,2 – 1,3 a śmiertelność na poziomie 0,1%.
Okres inkubacji wirusa wynosi od 2 do 14 dni, a być może nawet 24 dni – znaczy to, że nawet bez objawów można zarażać innych. Co ważne – w Korei Południowej, gdzie wprowadzono bardzo szerokie testy diagnostyczne wykazano, że osoby w grupie 20-29 lat bardzo często w ogóle nie miały objawów – mimo pozytywnego wyniku. Dlatego tak ważne jest aby unikać większych skupisk ludzi – by nie zarażać innych!
Podstawową metodą minimalizowania ekspozycji na wirusa jest zachowanie zasad higieny – mycie rąk przez miminum 20 sekund, nie dotykanie oczu, uszu i nosa oraz oczywiście unikanie zgromadzeń.
W następnych artykułach napiszę o metodach wzmacniania odporności i innych bieżących informacjach na temat COVID-19.