Jak sama nazwa wskazuje olej ten pochodzi z kryla, najczęściej antarktycznego. Można powiedzieć, że jest to „lepsza” wersja kwasów omega-3 – pod względem wchłaniania czy wpływu na środowisko.
Kryle to bardzo małe skorupiaki o masie do 2 gramów (!!) i długości ciała około 6cm. Już sam rozmiar daje nam ważną informację – wiadomo, że większe ryby, takie jak tuńczyk gromadzą więcej metali ciężkich oraz toksyn przez to, że zjadają mniejsze ryby. Kryl żywi się algami i fitoplanktonem.
Olej z kryla przeważnie zawiera w sobie mniejszą koncentrację kwasów omega 3 – EPA i DHA, jednak zawiera je w korzystniejszej postaci – fosfolipidów, a przede wszystkim fosfatydylocholiny, które wspierają wchłanianie oraz chronią membrany komórkowe, zapobiegając także uszkodzeniom samego oleju.
Dodatkowo olej z kryla zawiera w sobie witaminy A, E, B12 i foliany (1), cholinę (2) (która jest bardzo często niedoborowa) oraz astaksantynę, która jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach.
Korzyści ze stosowania oleju z kryla
Wpływa on na aktywację systemu endokannabinoidowego, przez co wpływa korzystnie na układ nerwowy, masę ciała czy układ sercowo-naczyniowy (3).
Badania na ludziach wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu (4, 5).
Zmniejsza stany zapalne (CRP) (6). W przypadku artretyzmu olej z kryla zmniejszył ból, sztywność stawów a także poprawił zakres ruchu w kolanie (7, 8).
W przypadku PMS, bólów menstruacyjnych oraz zaburzeń lipidowych sprawdził się znacznie lepiej niż zwykłe kwasy omega-3 (9). Zmniejsza zmęczenie, wahania nastroju (10). Może także zmniejszyć objawy depresyjne w przypadku zaburzeń cyklu miesięcznego (11).
Może on działać neuroprotekcyjnie (12, 13), wpływać korzystnie na nastrój oraz zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym na poziomie mózgu (14).
Może zmniejszać ryzyko chorób sercowo naczyniowych (15), zmniejszać wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów (16) oraz podnosić poziom HDL.
W przypadku cukrzycy poprawia krążenie krwi, zmniejsza poziom CRP oraz zwiększa poziom HDL (17). Zmniejsza także insulinooporność (18).
Badania in vitro (poza żywym organizmem) wykazały, że może hamować wzrost komórek nowotworowych (19).
Może wpływać korzystnie także na oczy – suchość oka, zaczerwienienie oraz stany zapalne (20).
Różnice między olejem z kryla a omega-3 z ryb
Ta część artykułu ma największe znaczenie – ponieważ większość korzyści z suplementacji olejem z kryla pokrywa się z korzyściami z kwasami tłuszczowymi omega-3. Jednak istnieje między nimi kilka różnic.
- Olej z kryla lepiej się wchłania (21, 22), szczególnie pod względem kwasu EPA (eikozapentaenowego). Olej z kryla zawiera EPA i DHA w postaci fosfolipidów, co wspiera ich wchłanianie. Dodatkowo chronią membrany komórkowe przed uszkodzeniem i wolnymi rodnikami, także przez zawartość astaksantyny. Z tych powodów zaleca się stosowanie 2/3 dawki używanej w przypadku oleju rybiego (23).
- Olej z kryla ma silniejsze działanie. Silniej zmniejsza stany zapalne (badania na myszach (24)) oraz ma korzystniejszy wpływ na zawartość kwasów tłuszczowych w ciele, szczególnie na poziomie mózgu i wątroby (badanie na myszach (25)).
- Olej z kryla wpływa na ekspresję znacznie większej ilości genów (4,892 w porównaniu do 192 w przypadku oleju z ryb) (26).
- Nie zawiera on toksyn takich jak metale ciężkie (27, 28).
Warto zwrócić uwagę, że oleju z kryla nie powinny spożywać osoby z alergią na skorupiaki i mięczaki (29).
Ja oczywiście polecam olej z kryla z firmy Aliness. Zawiera on olej Neptune NKO, który zawiera więcej astaksantyny niż standardowy olej z kryla, a firma Neptune jako pierwsza wprowadziła go na rynek w 2003r. Ma on też więcej EPA i DHA niż standardowe oleje z kryla. Firma Neptune posiada także certyfikat FOS (Friends of Sea), co oznacza dbałość o środowisko naturalne oraz humanitarny połów.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17345959
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446753/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446753/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252213/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15656713/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17353582
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907316/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5049853/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072818
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23642943
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12777162/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3789637/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967194/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072818
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252213/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024511/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611487/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611487/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004275/
- https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(16)31373-2/fulltext
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168413/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024511/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21854650
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22923017
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531896/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3268598/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17353582/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179167/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28371906