Resweratrol to bardzo znany polifenol, który występuje m. in w czerwonym winie. Korzyści zdrowotne, które wiąże się ze spożywaniem wina najczęściej odnoszone są właśnie do wpływu resweratrolu na zdrowie.
Winogrona produkują resweratrol jako ochrona przed toksynami. Znajduje się on przede wszystkim w skórce. Dodatkowo resweratrol występuje także w malinach, śliwkach czy jagodach Acai. Znajdziemy go też w takich suplementach jak rdestowiec ostrokończysty, ekstrakt z pestek winogron (grape seed extract) czy w cissus quadrangularis.
Jakie działanie ma resweratrol:
✅ poprawia krążenie ogólnoustrojowe (1) (i to w dawce 10mg), ale także mózgowe (2);
✅ u osób otyłych może poprawić kontrolę glukozy we krwi, zmniejszyć ciśnienie krwi i w niewielkim stopniu obniżyć enzymy wątrobowe (3), dodatkowo poprawiając wrażliwość insulinową oraz zmniejszać stres oksydacyjny (4);
✅ działa neuroprotekcyjnie, w synergii z melatoniną (5, 6);
✅ stosowany w postaci kremu zmniejsza objawy trądzikowe (7).
Resweratrol wpływa także na aktywację sirtuin – białek związanych z długowiecznością (8-10), które są aktywowane także m. in przez restrykcję kaloryczną. Uważa się, że resweratrol może naśladować efekty restrykcji kalorycznej (11, 12). Dodatkowo może hamować takie zmiany związane z wiekiem jak sarkopenia, osteoporoza czy pogorszenie funkcji poznawczych. Na tę chwilę nie ma jednak jasno potwierdzonego wpływu na długowieczność (13).
Jak w przypadku wielu antyoksydantów – resweratrolu nie zaleca się stosować około treningowo, ponieważ może on znosić jego korzystne efekty (14, 15).
Dawkowanie – nawet dawki rzędu 5-10mg mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, jednak dawki wahają się przeważnie od 100 do 500mg dziennie – w zależności od celu. Dawki te odnoszą się do trans-resweratrolu, który jest znacznie bardziej aktywny biologicznie! Jeżeli producent nie zaznaczył inaczej – zapewne mamy do czynienia ze znacznie mniej przebadaną formą cis-resweratrolu. W badaniach na ludziach testowano dawki do 5g bez efektów ubocznych, poza niewielkimi problemami ze strony układu pokarmowego (16, 17).
Co ciekawe spożycie z innymi bioflawonoidami, takimi jak kwercetyna może poprawić biodostępność resweratrolu (18).
Wino niestety nie jest zbyt dobrym źródłem resweratrolu, ponieważ litr zawiera 2-7mg tego związku – a taka dawka alkoholu na pewno nie będzie dla nas zdrowa.
Bardzo dobrej jakości trans-resweratrol pojawił się obecnie w ofercie Aliness – powstaje on w procesie fermentacji drożdży Saccharomyces cerevisiae, który jest wolny od wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA, PAHs) czy pestycydów.
Z kodem UNDRA 5% zniżki na całe zamówienie ze strony https://aliness.pl/
Źródła:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240353
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20357044
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22055504
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21385509
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21073519
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20944813
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21348544
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21194247
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21155626
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21261652
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17464184
[12] https://www.pnas.org/content/104/17/7217.abstract
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17086191
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25211703
[15] http://jp.physoc.org/content/early/2013/07/19/jphysiol.2013.258061.abstract
[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21261655