Spirulina – jest algą z gromady sinic o zielono-niebieskim kolorze. Znana jest przede wszystkim jako wegańskie źródło białka – zawiera go aż do 70% w suchej masie. Dodatkowo uznawana jest za źródło witaminy B12, jednak tak naprawdę zawiera więcej pseudowitaminy B12, która zaburza wchłanianie prawdziwej witaminy B12 (1). Głównym składnikiem aktywnym spiruliny jest fikocyjanobilina (phycocyanobilin).
Wpływ spiruliny na zdrowie:
✅ zmniejsza peroksydację lipidów (2) – przez co może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo może zmniejszać poziom trójglicerydów – u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (dodatkowo znacznie zmniejszając otłuszczenie wątroby i poprawiając jej działanie) (3), u młodych sportowców po posiłku (4) oraz chorych na cukrzycę typu II (5). Dodatkowo podnosi poziom HDL (tzw. „dobry cholesterol”) oraz obniża ciśnienie krwi (6-8) i zmniejsza poziom LDL (tzw. „zły cholesterol) (9) oraz całkowity poziom cholesterolu (10);
✅ może zmniejszać poziom hemoglobiny glikowanej (11) (HbAIc) – która jest wyznacznikiem długoterminowej kontroli poziomu cukru we krwi, dodatkowo zmniejszając poziom glukozy na czczo;
✅ może poprawiać wytrzymałość mięśni (12, 13) oraz siłę (14);
✅ może znacznie zmniejszać objawy kataru siennego (15) (wywoływanego alergią wziewną);
✅ działa antyoksydacyjnie (16);
✅ może wspierać gojenie ran w przypadku nowotworów szczęki (17);
✅ może wspierać usuwanie arsenu z ciała w przypadku zatrucia (18);
✅ może wspierać odporność u osób starszych (19);
✅ może wspierać odpowiedź wirusologiczną w przypadku HCV (20);
Jak widać spirulina ma dosyć szerokie zastosowanie.
Przeciwwskazania to przede wszystkim reakcje alergiczne, które występują raczej rzadko.
Zalecane dawki to od 1,8g do nawet 7g dziennie – w zależności od celu stosowania.
Bardzo dobrej jakości spirulinę pacyfika znajdziecie w aliness – zarówno w proszku, jak i w tabletkach: https://aliness.pl/pl/searchquery/spirulina/1/full/5?url=spirulina
Kod rabatowy na stronie aliness.pl: UNDRA
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12656203
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370930
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22738038
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298191
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18039384
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
- https://www.researchgate.net/publication/318497668_Efficacy_of_spirulina_supplementation_on_isometric_strength_and_isometric_endurance_of_quadriceps_in_trained_and_untrained_individuals_-_a_comparative_study
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21278762
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22497849