Spirulina i jej wpływ na zdrowie

  • Michał Undra

               Spirulina – jest algą z gromady sinic o zielono-niebieskim kolorze. Znana jest przede wszystkim jako wegańskie źródło białka – zawiera go aż do 70% w suchej masie. Dodatkowo uznawana jest za źródło witaminy B12, jednak tak naprawdę zawiera więcej  pseudowitaminy B12, która zaburza wchłanianie prawdziwej witaminy B12 (1). Głównym składnikiem aktywnym spiruliny jest fikocyjanobilina (phycocyanobilin).

               Wpływ spiruliny na zdrowie:

✅ zmniejsza peroksydację lipidów (2) – przez co może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo może zmniejszać poziom trójglicerydów – u osób z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (dodatkowo znacznie zmniejszając otłuszczenie wątroby i poprawiając jej działanie) (3), u młodych sportowców po posiłku (4) oraz chorych na cukrzycę typu II (5). Dodatkowo podnosi poziom HDL (tzw. „dobry cholesterol”) oraz obniża ciśnienie krwi (6-8) i zmniejsza poziom LDL (tzw. „zły cholesterol) (9) oraz całkowity poziom cholesterolu (10);

✅ może zmniejszać poziom hemoglobiny glikowanej (11) (HbAIc) – która jest wyznacznikiem długoterminowej kontroli poziomu cukru we krwi, dodatkowo zmniejszając poziom glukozy na czczo;

✅ może poprawiać wytrzymałość mięśni (12, 13) oraz siłę (14);

✅ może znacznie zmniejszać objawy kataru siennego (15) (wywoływanego alergią wziewną);

✅ działa antyoksydacyjnie (16);

✅ może wspierać gojenie ran w przypadku nowotworów szczęki (17);

✅ może wspierać usuwanie arsenu z ciała w przypadku zatrucia (18);

✅ może wspierać odporność u osób starszych (19);

✅ może wspierać odpowiedź wirusologiczną w przypadku HCV (20);

               Jak widać spirulina ma dosyć szerokie zastosowanie.

Przeciwwskazania to przede wszystkim reakcje alergiczne, które występują raczej rzadko.

               Zalecane dawki to od 1,8g do nawet 7g dziennie – w zależności od celu stosowania. 

               Bardzo dobrej jakości spirulinę pacyfika znajdziecie w aliness – zarówno w proszku, jak i w tabletkach: https://aliness.pl/pl/searchquery/spirulina/1/full/5?url=spirulina

               Kod rabatowy na stronie aliness.pl: UNDRA

Źródła:

  1.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12656203
  2.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
  3.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370930
  4.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22738038
  5.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  6.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298191
  7.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18039384
  8.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  9.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  10.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
  11.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  12.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
  13.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
  14.   https://www.researchgate.net/publication/318497668_Efficacy_of_spirulina_supplementation_on_isometric_strength_and_isometric_endurance_of_quadriceps_in_trained_and_untrained_individuals_-_a_comparative_study
  15.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
  16.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
  17.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
  18.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
  19.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21278762
  20.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22497849

Autor
artykułu

Michał Undra

Specjalista ds. Zdrowia, ekspert do spraw biohackingu i poprawy pracy mózgu

Ekspert w dziedzinie biohackingu, optymalizacji pracy mózgu, snu oraz wpływu stresu na organizm.

Specjalizuje się w interpretacji badań, poprawie pracy mózgu, biohackingu oraz suplementacji. Na co dzień prowadzę konsultację indywidualne, na których poprawiam zdrowie, sylwetkę oraz pracę mózgu moich klientów. Jestem autorem szkoleń stacjonarnych oraz online z szeroko pojętej tematyki zdrowia, oraz biohackingu.